Friday, September 01, 2017

«Akademikere» under falsk flagg

Legger ved uforkortet tekst til debatt innlegg i dagens Bergens Tidende:
«Akademikere» under falsk flagg

Det er både sørgelig og sjokkerende at det finnes folk i Norge som beskriver seg selv som akademiker og Latin-Amerika eksperter som samtidig seiler under falskt flagg og driver lett skjulte ideologisk propaganda. Jeg er dessverre ikke en akademiker men en snekker, men hadde jeg produsert så dårlige arbeid i mitt fagfelt som Leif Marsteintredet og Aslak Orre (BT 9 august) vil jeg ha fått fyken for lenge siden.
En akademiker skulle belyse alle sider av det de studerer og kommer fram til en informert og korrekt analyse, som kan presenteres som et verktøy for andre til å forstå kompliserte og viktige begivenheter. Både jeg personlig, og Latin-Amerikagruppen har til stadighet påpekt ting vi mener er kritikkverdige med regime i Venezuela; dårlig økonomisk styring, korrupsjon, og til tider overdrevet maktbruk. Men i motsetning til Marsteinstredet og Orre setter vi disse ting i kontekst med det maktspillet som utspiller seg mellom forskjellige interessegrupper og de større geopolitiske forholdene. Ved å unnlate å ta med elementer som: den langvarige økonomiske krigen, sabotasje av infrastruktur, den ekstreme voldsbruken fra opposisjonen, USAs konstante destabiliserings-politikk og forsøk på regimeskift (innrømmet av CIA direktøren Mike Pompeo for et par uker siden), ender vi opp med en ubrukelig eventyrfortelling. Den akademiske følgesvennen til "fake news".
La oss se litt nærmere på Marsteintredet og Orres «Fairy Story on Venezuela»: De begynner allerede i først avsnitt ved å skrive at jeg er imot ideen om «at partene i konflikten burde ha dialog på nøytral grunn». Dette har jeg aldri sagt, men kanskje de kan forklare hvem det var som trakk seg fra dialogen som var satt i gang av Vatikanet med pavens utsending og tidligere presidenter fra Spania, Dominikanske Republikk og Panama i fjor? Det var opposisjons koalisjon MUD, som aldri har vært interessert i dialog, kun regimeskifte
Ser vi nærmere på voldsbruken, er det interessant å se nærmere på hvem som er drept, og av hvem: Under de «fredelige demonstrasjoner» som begynt i mars i år, er 115 drept. Av de drapene som er ferdig etterforsket er: 14 drept av sikkerhetstyrkene, 21 drept av opposisjonens demonstranter, 8 drept i forbindelse med opposisjonens barrikader, 14 drept under plyndringer og 3 drept av regjerings tilhengere. I tillegg under valget for den grunnlovsgivendeforsamling, ble 2 Chavista kandidater drept, 20 sikkerhetspersonell ble skutt og skadet, ytterligere 6 politi skadet av en veibombe og en soldat drept.
Det er ingen hemmelighet at USA støtter opposisjon både økonomisk og strategisk. USAs Southern Comand har laget en veileder om hvordan regimeskift kan implementeres. Mye av dette vi ser i dag er beskrevet i dokumentet. Sanksjonene og økonomisk sabotasje, samt en samkjørt media kampanje mot Venezuelas regjering er alle beskrevet i detalj i veilederen. Til og med implementering av den såkalt «Democratic Charter» av OAS.
Men mest sjokkerende av alt er at de to nevnte akademikere kritiserer LAG for å støtte urfolksorganisasjoner i Chiapas, Mexico. En folkegruppe som har blitt utsatt for massakre og undertrykking av et av regimene i Latin Amerika som er kjent for å bryte flest menneskerettigheter. Graden av overgrep fra meksikanske myndigheter mot urfolk, studenter, arbeidere og journalister får det som skjer i Venezuela til å blekne.
Det virker som om Marsteinstredet og Orre er meste opptatt av å sverte en av Norges mest aktive solidaritetsorganisasjoner enn å bidra til en seriøs debatt om media manipulasjon og medias rolle som opinionsbygger. Den lettvinte og propagandistisk harseleringen de driver med høres mer ut som McCarthyansk kaldkrigsretorikk enn akademisk eksellense!
Dave Watson, Latin-Amerikagruppen i Bergen
Forkortet utgave fines her:
https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/…/Lettvint-harselering

No comments: