Wednesday, March 04, 2009

En kort notis fra El Salvador


Bildet viser en plakat i Bulevar de los Proceres i San Salvador.

Dette er en smakkebitt av nivå for valgkamp fra høyresiden.
På fjernsyn er det enda verre, med bilder av ødeleggelsen fra borgerkrigen knyttet til FMLN sin vispresidentkandidat, følgte av bilder av Fidel Castro og Hugo Chávez. Lite konstruktiv informasjon om hva ARENA tilbyr velgere. M.a.o. en skremselskampanje uten innhold.
Etter en 17 år lang demokratiseringsprosess har lite endret seg i El Salvador.
Dave


Skremselsvalg i El Salvador
Med bare litt over en uke før presidentvalg er det politisk klima het og opphisset. Ikke noe uvanlig for et valg i El Salvador som er et meget polarisert samfunn, men denne gangen er det noen grader varmere siden venstre parti til den tidligere geriljaen, FMLN, ser ut til å kunne vinne valget. Det er FMLN sitt fjerde forsøket siden de ble til et legalt politisk parti etter fredsavtalen i 1992, og de har ledet i de flest meningsmålinger helt fra begynnelse av valgkampanjen.

Det som kjennetegner valget er det ekstrem høyreparti ARENA sitt desperat forsøk på å hale inn på venstresiden med det som betegnes som en ”Kampaña de Mieda”, redselskampanje. Først og fremst dreier det seg om å knytte FMLN til Cuba og Venezuela. På svære plakater på hovedveiene, i helesides avisreklamer og propagandistiske fjernsynsinnslag, står den stakkars presidentkandidaten til FMLN, Mauricio Funes, klemt imellom Latin-Amerikas fremste busemenn, Hugo Chávez og Fidel Castro.

Men en slik fremstilling er litt vanskelig for folk flest i El Salvador å svelge. Funes er en respektert og godt likt oppsøkende journalist, en politisk moderat sosialdemokrat uten tidligere tilknyting til FMLN. Taktikken derfor er å fokusere på visepresidentkandidat, Salvador Sánchez Cerén, en tidligere geriljakommandant og uttalt sosialist, og betegner Funes som en nyttig idiot. Oppskriftet er enkelt; fjernsynsbilder av gerilja offensiver og ødeleggelsen fra borgekrigen, stillbilder av Sánchez Cerén med AK-gevær, en gestikulerende Hugo Chávez og kommentatorstemme som forteller seerne at FMLN er et volds-parti og en del av Chávez plan for å overta hele Latin-Amerika.

Det er ironisk at hver gang en menneskehetsorganisasjon prøver å få til en granskning av noen av de mest brutale massakre og politiske drap fra borgerkrigen der ARENA folk var ansvarlige, gir partiet høylydt uttrykk for at fortiden må glemmes og at det er uansvarlig med hensyn til fredsprosessen og forsoning å gjenåpne gamle sårer.

ARENA har nå holdt sammenhengende regjeringsmakt siden 1989. De har i denne tiden vært en av Latin-Amerikas mest korrupt. Det anslåes at minst US$.1,3 milliard har blitt underslått. ARENA har derfor mye å tape, miste de regjeringsmakt må de kunne vente en grundig etterforsking og rettsforfølgelse. ARENAs nyliberal økonomisk politikk har skapt store misnøye i befolkning, og de har heller ikke klart å gjøre noe med det som betraktes av mange som landets største problem, volds-kriminalitet. El Salvador er det farligste landet i den vestlige halvkulen. ARENA sin presidentkandidat, Rodrigo Ávila, har vært politisjef under to administrasjoner, og til tross for noen storstilte ”lov og orden” kampanjer mislykket fullstendig å få den redusert.

Men vinner FMLN valget kan ikke de vente noen hvetebrødsdager. ARENA i opposisjon vil utvilsomme føre en ødeleggende og desstabiliserende kampanje slik som vi har sett i Venezuela og Bolivia. De kommer også til å få gode hjelp fra privateide media, den samme media som fører skremselskampanjen deres under valget, i ytringsfrihetens navn.

Dave Watson

No comments: