Tuesday, March 17, 2009

El Salvador; landet hvor de døde stemmer!




Landet hvor de døde stemmer!
Til tross for alle de døde som stemte - det finnes flere tusen av dem på manntallslista - utlendinger med falsk identitet, oppkjøp av stemmer, trusler om oppsigelser og trusler fra kongresspersoner i USA om massedeportasjon, vant vanlige salvadoranere over frykten.
De valgte altså likevel Mauricio Funes fra venstre-sosialistpartiet FMLN til president i El Salvador søndag 15. mars.

Det har tatt 50 år med militærdiktatur, 12 år med borgerkrig og 20 år med en rå nyliberal politikk. FMLN fikk over 51 prosent av stemmene, men hadde det ikke vært for høyresidens skremselskampanje ville seieren utvilsomt ha vært mye større. Meningsmålinger for en måned siden, før skremselskampanjen kom skikkelig i gang, ga Mauricio Funes mellom 10 og 20 prosent ledelse på konkurrenten Rodrigo Avíla, fra høyrepartiet ARENA, .

Moderat sosialdemokrat
Gleden var ikke til å holde tilbake. Når landets valgmyndighet, TSE, kom med det først provisoriske resultatet noen timer etter valglokalene stengte, strømmet folk til gatene med fyrverkeri og revolusjonære sanger.

Høyresiden har advart mot at en seier for FMLN vil føre til et nytt Venezuela i Mellom-Amerika. Dette er en påstand som er noe vanskelig å svelge. Funes er en moderat sosialdemokrat som har lovet forretningsfolk i landet at han ikke har til hensikt å innføre radikale sosialistiske endringer. Uansett kan Funes vente en voldsom opposisjon, på nivå med dette vi har sett i Venezuela. En sterk og bitter opposisjon, med flertall i landets lovgivende forsamling, kan sabotere og hindre mange av de sosiale endringene som Funes har lovet. Og at dette skjer i en tid med dyp internasjonal økonomisk krise, kan snart slite på den nye presidentens popularitet.

Hvor langt vil han gå?
El Salvador er et lite, ressursfattige og overbefolket land og har lite spillerom når det gjelder finansiering av sosiale og fattigdomsbekjempende tiltak. Her vil en taktisk allianse med Hugo Chávez' oljerike Venezuela gi store gevinster. Dette er noe mange i partiet FMLN, som ligger mye lengre til venstre enn deres presidentkandidat Funes, ønsker sterkt. Spørsmålet er hvor langt den moderate nye presidenten er villig til å gå, han har omringet seg med flere ortodokse sosialdemokratiske rådgivere og sagt at han gjerne vil følge en politisk linje lik den til president Lula i Brasil.

Innsettelsen av den nye presidenten skjer ikke før 1. juni, og det skal bli mye manøvrering og forhandling mellom de forskjellige aktørene på venstresiden i de gjenstående to og en halv månedene. Mauricio Funes gikk til valg under slagordet ”Viene el Cambio”- "Endringer er på vei". Det gjenstår å se hvor inngående disse endringene kommer til å bli, om venstrevinden som har feiet over Latin-Amerika de siste ti årene blir til en tropisk orkan eller en lett sosialdemokratisk bris i El Salvador.
Dave Watson, valgobservator i El Salvador for Latin-Amerikagruppene i Norge
Innlegget ble trykket i Klassekampen 19. mars.

No comments: