Friday, March 13, 2009

Den virkelige trussel på demokrati i Latin-Amerika
Det måtte bare skje. Etter alle forsikringer for at USA ikke ville blande seg inne i valgprosessen i El Salvador, som de gjorde i siste presidentvalget i 2004, kom førstesiden, i landets største dagsavis, El Diario de Hoy, med overskriftet: ”USA bekymret over mulighet for en FMLN seier i presidentvalg!” FMLN er parti til den tidligere geriljaorganisasjon, som i dag står for en nokså moderat sosialistisk plattform og hvis presidentkandidat er en anerkjent oppsøkende journalist.

El Salvador har et meget spesielt forhold til USA. To millioner salvadoranere bor i Statene, penger de sender hjemme til familiene sine utgjør landets største inntektskilde, $4 milliard årlig. Problemet er at flere av de har en prekære oppholdsstatus og er derfor redde for at en kjølig forhold mellom en venstre FMLN regjering i El Salvador og regjering i USA vil føre til masse utvisninger. En slike hendelse vil føre til økonomiske krise både for landet og for de enkle familiene som har blitt helt avhengig av denne økonomiske støtten.

Overskriftet i Diario de Hoy kom på siste dag som politiske uttalelser og propaganda er tillatt før søndagens valg. Den var myntet for å gi uttrykk for at denne bekymringen kommer fra regjerings hold i USA, men leser man videre så oppdager man at det er den ekstrem høyre tenketank, Heritage Foundation, som faktisk uttrykker bekymring. Riktignok viser de til en State departement dokument fra 2008, men taktikken for å skremme velgere vekk fra FMLN ligger mer i inntrykket som skapes enn det faktiske innholdet.

Dagen etter kommer to republikanske kongressmenn på førstesiden i samme avisen med klar beskjed om at vinner FMLN skal de selve fremme et lovforslag som fjerner oppholdstillatelse til disse salvadoranere og innfører strenge begrensinger for overføring av penger til El Salvador. Valget har blitt nokså skittent med mange slike skremsels taktikker, og på siste dag av den lovlige valgkampanjen er det viktig å får inntrykk som sitter dypt inn med folk helt fram til selve valg dagen søndag.

Det eksrteme høyreparti, ARENA, har hele tiden prøvd å fremstille FMLN som en ”anti-system” voldsparti, med nære forbindelser til Hugo Chávez. Slike blir til med hele sides reklamer og fjernsynsprogrammer betalt av lysskye ”sivile” organisasjoner med treffende navn som ”Kvinner for Fred”, ”Fred og Arbeid” og den Venezuelanske ”Fuerza Solidaria”.

Enda mer bekymringsfylt er rapportene om at arbeidere i flere bedrifter og ”Maquila” industri (tariff fri industri soner) har blitt fortalt av sine arbeidsgiverer at de må ta et bilde av stemmesedlene sine, merket for ARENA parti, med kamera på mobiltelefon og viser det fram på jobben på mandag. Gjør ikke de dette så blir de oppsagt. Her snakker vi om en demokratiseringsprosess som har pågått i 17 år!

ARENA vil tviholde på denne makten de har snart hatt i 20 år, og bruker alle midler både lovlig og ulovlig for å sikre dette. At det Salvadoranske folket frarøves muligheten til å velge fritt denne regjeringen som de måtte kunne ønsker seg på grunn av slike taktikker er en skandale som burde vekke avsky og fordømmelser fra hele verdenssamfunn. Men El Salvador er et lite, resursfattige land i USA sin sfære av interesse, og verdens media er mye mer opptatt av heksejakten for Hugo Chávez enn å fokusere på der det virkelig pågår brudd på demokratiske prinsipper og ytringsfrihet.

Dave Watson




No comments: