Tuesday, March 17, 2009

El Salvador; landet hvor de døde stemmer!




Landet hvor de døde stemmer!
Til tross for alle de døde som stemte - det finnes flere tusen av dem på manntallslista - utlendinger med falsk identitet, oppkjøp av stemmer, trusler om oppsigelser og trusler fra kongresspersoner i USA om massedeportasjon, vant vanlige salvadoranere over frykten.
De valgte altså likevel Mauricio Funes fra venstre-sosialistpartiet FMLN til president i El Salvador søndag 15. mars.

Det har tatt 50 år med militærdiktatur, 12 år med borgerkrig og 20 år med en rå nyliberal politikk. FMLN fikk over 51 prosent av stemmene, men hadde det ikke vært for høyresidens skremselskampanje ville seieren utvilsomt ha vært mye større. Meningsmålinger for en måned siden, før skremselskampanjen kom skikkelig i gang, ga Mauricio Funes mellom 10 og 20 prosent ledelse på konkurrenten Rodrigo Avíla, fra høyrepartiet ARENA, .

Moderat sosialdemokrat
Gleden var ikke til å holde tilbake. Når landets valgmyndighet, TSE, kom med det først provisoriske resultatet noen timer etter valglokalene stengte, strømmet folk til gatene med fyrverkeri og revolusjonære sanger.

Høyresiden har advart mot at en seier for FMLN vil føre til et nytt Venezuela i Mellom-Amerika. Dette er en påstand som er noe vanskelig å svelge. Funes er en moderat sosialdemokrat som har lovet forretningsfolk i landet at han ikke har til hensikt å innføre radikale sosialistiske endringer. Uansett kan Funes vente en voldsom opposisjon, på nivå med dette vi har sett i Venezuela. En sterk og bitter opposisjon, med flertall i landets lovgivende forsamling, kan sabotere og hindre mange av de sosiale endringene som Funes har lovet. Og at dette skjer i en tid med dyp internasjonal økonomisk krise, kan snart slite på den nye presidentens popularitet.

Hvor langt vil han gå?
El Salvador er et lite, ressursfattige og overbefolket land og har lite spillerom når det gjelder finansiering av sosiale og fattigdomsbekjempende tiltak. Her vil en taktisk allianse med Hugo Chávez' oljerike Venezuela gi store gevinster. Dette er noe mange i partiet FMLN, som ligger mye lengre til venstre enn deres presidentkandidat Funes, ønsker sterkt. Spørsmålet er hvor langt den moderate nye presidenten er villig til å gå, han har omringet seg med flere ortodokse sosialdemokratiske rådgivere og sagt at han gjerne vil følge en politisk linje lik den til president Lula i Brasil.

Innsettelsen av den nye presidenten skjer ikke før 1. juni, og det skal bli mye manøvrering og forhandling mellom de forskjellige aktørene på venstresiden i de gjenstående to og en halv månedene. Mauricio Funes gikk til valg under slagordet ”Viene el Cambio”- "Endringer er på vei". Det gjenstår å se hvor inngående disse endringene kommer til å bli, om venstrevinden som har feiet over Latin-Amerika de siste ti årene blir til en tropisk orkan eller en lett sosialdemokratisk bris i El Salvador.
Dave Watson, valgobservator i El Salvador for Latin-Amerikagruppene i Norge
Innlegget ble trykket i Klassekampen 19. mars.

Friday, March 13, 2009

Den virkelige trussel på demokrati i Latin-Amerika
Det måtte bare skje. Etter alle forsikringer for at USA ikke ville blande seg inne i valgprosessen i El Salvador, som de gjorde i siste presidentvalget i 2004, kom førstesiden, i landets største dagsavis, El Diario de Hoy, med overskriftet: ”USA bekymret over mulighet for en FMLN seier i presidentvalg!” FMLN er parti til den tidligere geriljaorganisasjon, som i dag står for en nokså moderat sosialistisk plattform og hvis presidentkandidat er en anerkjent oppsøkende journalist.

El Salvador har et meget spesielt forhold til USA. To millioner salvadoranere bor i Statene, penger de sender hjemme til familiene sine utgjør landets største inntektskilde, $4 milliard årlig. Problemet er at flere av de har en prekære oppholdsstatus og er derfor redde for at en kjølig forhold mellom en venstre FMLN regjering i El Salvador og regjering i USA vil føre til masse utvisninger. En slike hendelse vil føre til økonomiske krise både for landet og for de enkle familiene som har blitt helt avhengig av denne økonomiske støtten.

Overskriftet i Diario de Hoy kom på siste dag som politiske uttalelser og propaganda er tillatt før søndagens valg. Den var myntet for å gi uttrykk for at denne bekymringen kommer fra regjerings hold i USA, men leser man videre så oppdager man at det er den ekstrem høyre tenketank, Heritage Foundation, som faktisk uttrykker bekymring. Riktignok viser de til en State departement dokument fra 2008, men taktikken for å skremme velgere vekk fra FMLN ligger mer i inntrykket som skapes enn det faktiske innholdet.

Dagen etter kommer to republikanske kongressmenn på førstesiden i samme avisen med klar beskjed om at vinner FMLN skal de selve fremme et lovforslag som fjerner oppholdstillatelse til disse salvadoranere og innfører strenge begrensinger for overføring av penger til El Salvador. Valget har blitt nokså skittent med mange slike skremsels taktikker, og på siste dag av den lovlige valgkampanjen er det viktig å får inntrykk som sitter dypt inn med folk helt fram til selve valg dagen søndag.

Det eksrteme høyreparti, ARENA, har hele tiden prøvd å fremstille FMLN som en ”anti-system” voldsparti, med nære forbindelser til Hugo Chávez. Slike blir til med hele sides reklamer og fjernsynsprogrammer betalt av lysskye ”sivile” organisasjoner med treffende navn som ”Kvinner for Fred”, ”Fred og Arbeid” og den Venezuelanske ”Fuerza Solidaria”.

Enda mer bekymringsfylt er rapportene om at arbeidere i flere bedrifter og ”Maquila” industri (tariff fri industri soner) har blitt fortalt av sine arbeidsgiverer at de må ta et bilde av stemmesedlene sine, merket for ARENA parti, med kamera på mobiltelefon og viser det fram på jobben på mandag. Gjør ikke de dette så blir de oppsagt. Her snakker vi om en demokratiseringsprosess som har pågått i 17 år!

ARENA vil tviholde på denne makten de har snart hatt i 20 år, og bruker alle midler både lovlig og ulovlig for å sikre dette. At det Salvadoranske folket frarøves muligheten til å velge fritt denne regjeringen som de måtte kunne ønsker seg på grunn av slike taktikker er en skandale som burde vekke avsky og fordømmelser fra hele verdenssamfunn. Men El Salvador er et lite, resursfattige land i USA sin sfære av interesse, og verdens media er mye mer opptatt av heksejakten for Hugo Chávez enn å fokusere på der det virkelig pågår brudd på demokratiske prinsipper og ytringsfrihet.

Dave Watson




Wednesday, March 04, 2009

En kort notis fra El Salvador


Bildet viser en plakat i Bulevar de los Proceres i San Salvador.

Dette er en smakkebitt av nivå for valgkamp fra høyresiden.
På fjernsyn er det enda verre, med bilder av ødeleggelsen fra borgerkrigen knyttet til FMLN sin vispresidentkandidat, følgte av bilder av Fidel Castro og Hugo Chávez. Lite konstruktiv informasjon om hva ARENA tilbyr velgere. M.a.o. en skremselskampanje uten innhold.
Etter en 17 år lang demokratiseringsprosess har lite endret seg i El Salvador.
Dave


Skremselsvalg i El Salvador
Med bare litt over en uke før presidentvalg er det politisk klima het og opphisset. Ikke noe uvanlig for et valg i El Salvador som er et meget polarisert samfunn, men denne gangen er det noen grader varmere siden venstre parti til den tidligere geriljaen, FMLN, ser ut til å kunne vinne valget. Det er FMLN sitt fjerde forsøket siden de ble til et legalt politisk parti etter fredsavtalen i 1992, og de har ledet i de flest meningsmålinger helt fra begynnelse av valgkampanjen.

Det som kjennetegner valget er det ekstrem høyreparti ARENA sitt desperat forsøk på å hale inn på venstresiden med det som betegnes som en ”Kampaña de Mieda”, redselskampanje. Først og fremst dreier det seg om å knytte FMLN til Cuba og Venezuela. På svære plakater på hovedveiene, i helesides avisreklamer og propagandistiske fjernsynsinnslag, står den stakkars presidentkandidaten til FMLN, Mauricio Funes, klemt imellom Latin-Amerikas fremste busemenn, Hugo Chávez og Fidel Castro.

Men en slik fremstilling er litt vanskelig for folk flest i El Salvador å svelge. Funes er en respektert og godt likt oppsøkende journalist, en politisk moderat sosialdemokrat uten tidligere tilknyting til FMLN. Taktikken derfor er å fokusere på visepresidentkandidat, Salvador Sánchez Cerén, en tidligere geriljakommandant og uttalt sosialist, og betegner Funes som en nyttig idiot. Oppskriftet er enkelt; fjernsynsbilder av gerilja offensiver og ødeleggelsen fra borgekrigen, stillbilder av Sánchez Cerén med AK-gevær, en gestikulerende Hugo Chávez og kommentatorstemme som forteller seerne at FMLN er et volds-parti og en del av Chávez plan for å overta hele Latin-Amerika.

Det er ironisk at hver gang en menneskehetsorganisasjon prøver å få til en granskning av noen av de mest brutale massakre og politiske drap fra borgerkrigen der ARENA folk var ansvarlige, gir partiet høylydt uttrykk for at fortiden må glemmes og at det er uansvarlig med hensyn til fredsprosessen og forsoning å gjenåpne gamle sårer.

ARENA har nå holdt sammenhengende regjeringsmakt siden 1989. De har i denne tiden vært en av Latin-Amerikas mest korrupt. Det anslåes at minst US$.1,3 milliard har blitt underslått. ARENA har derfor mye å tape, miste de regjeringsmakt må de kunne vente en grundig etterforsking og rettsforfølgelse. ARENAs nyliberal økonomisk politikk har skapt store misnøye i befolkning, og de har heller ikke klart å gjøre noe med det som betraktes av mange som landets største problem, volds-kriminalitet. El Salvador er det farligste landet i den vestlige halvkulen. ARENA sin presidentkandidat, Rodrigo Ávila, har vært politisjef under to administrasjoner, og til tross for noen storstilte ”lov og orden” kampanjer mislykket fullstendig å få den redusert.

Men vinner FMLN valget kan ikke de vente noen hvetebrødsdager. ARENA i opposisjon vil utvilsomme føre en ødeleggende og desstabiliserende kampanje slik som vi har sett i Venezuela og Bolivia. De kommer også til å få gode hjelp fra privateide media, den samme media som fører skremselskampanjen deres under valget, i ytringsfrihetens navn.

Dave Watson