Monday, March 03, 2008

Oppose ExxonMobil Hostile Action Against Venezuela

Legger ved lenken til underskriftsaksjon i forbindelse med Exxon Mobil sin økonomisk aggresjon mot Venezuela.
http://www.gopetition.com/petitions/oppose-exxonmobil-hostile-action-against-venezuela.html

2 comments:

Jens Christian said...

Avtaler skal holdes. Det gjelder også Venezuela. Avtalebrudd får konsekvenser. Kjøper du et hus og betaler kjøpesummen så forventer du også å få huset.

ExxonMobil har inngått en avtale som blant annet innebærer at konflikter skal løses av en internasjonal voldgiftsdomstol. Når Venezuela snere bryter avtalen, så bringer Exxon saken inn for domstolen som partene har valgt i fellesskap, og Venezuela tapte saken.

Venezuela nekter å etterkomme dommen. Venezuela bryter avtalen. Exxon følger spillereglene.

dave said...

Hmmm! Jens Christian, du kommer sikkert til å være en rik advokat når du er ferdig med utdanningen. Ta du siden med de mektige og pengesterke multinasjonale selskapene så vil du alltid får en god belønning!

Men først burde du få faktaene dine riktig. Venezuela har ikke tapt i en internasjonal voldgiftsdomstol. Prosessen er fremdeles i gang. Dette som har skjedd er at EXXONMOBIL, istedenfor å ”følge spillereglene” som du sier, har reiste parallell saker i flere andre domstoler for å fryse Venezuelanske verdier i utland. Verdier som er mange ganger større en dette beløpet som krangles om.

Det var faktisk ExxonMobil som tapte saken i domstolen i London for et par måneder siden, som annullerte den rettslige påbud om frysingen av $12 milliard av Venezuelansk verdier. ExxonMobil har lignende saker i Nederland og de Nederlandske Antillene, som de håper vil være mer sympatisk. (det er faktisk en halv korrupt praksis som mange multinasjonale selskaper bruker der de registrerer underselskaper i forskjellige land for å kunne benytte seg av rettslige og skattemessige fordeler).

Jeg synes det kunne ha vært mer interessant for deg som en jusstudent å se litt nærmere på hvordan en av verdens rikeste og mest pengesterk multinasjonale selskaper, bruker sin maktstilling til å manipulere domstoler verden over. Det er pussig at de andre oljeselskapene inkluderte Statoil har gått med på Venezuelas kompensasjons vilkår med overtakelse av flertalsaksjer som er stipulerte i den Venezuelanske grunnloven. Det lukter mer politikk en økonomi i denne saken!
Dave