Wednesday, February 18, 2015

BTs selektiv journalistikk
















 
BTs selektiv journalistikk 
Kanskje det er fordi Bergens Tidende regner med at Argentina er like fjern som planeten Mars for flesteparten av sine lesere at de serverer en så elendig, partisk og faktafattig artikkel om den politisk betona situasjonen etter dødsfallet til statsadvokaten Alberto Nisman (BT. 6. februar). Ifølge BT er historien enkel: Statsadvokaten er funnet død dagen før han skulle legge frem bevis i en offentlig høring om en mulig skjult operasjon i forbindelse med et terrorangrep mot en jødisk senter i Buenes Aires i 1994. I leiligheten hans er det funnet utkast til en arrestordre for landets president Cristina Fernandez. Eneste mulig konklusjonen: Statsadvokaten er myrdet av myndigheten for å hindre en rettssak mot presidenten.

Problemet med BTs forenklede fortelling er at flere viktige fakta er utelatt: Nismans nære forbindelse til USA-ambassaden; hans samarbeid med en tidligere etterretningsleder Jaime Stiusso som har vært en av hovedkildene for statsadvokatens etterforsking, og som er på rømmen etter å ha blitt innkalt til avhør. Stiusso har jobbet tett med CIA og Mossad som prøver å knytte Iran til attentatet; To andre erfarne statsadvokater har kritisert Nismans fremstillinger som usakelig og uten juridisk fundament; og tidligere Interpol generalsekretær har stadfestet at Nismans påstander er falske. Landets advokatforening mener at det var ingen nye opplysninger i Nismans etterforskning som kunne ha ført til en rettssak.
At Argentina er i et avgjørende valgår der opposisjonen i samarbeid med landets ledende medier har erklært full krig mot Fernandez regjering, er fullstendig fraværende i BTs fortelling.

Plutselig ser BTs enkle fortelling ut en god del mer komplisert enn som så. Derfor må vi spørre oss: er dette slapp og elendig journalistikk som serveres av BT, eller et ideologisk betonet bidrag til media kampanjen mot Argentinas regjering? Det førstnevnte er nokså skandaløst for en avis som fremstiller seg som en seriøs formidler av utenriksnyheter, mens den andre er ikke så utenkelig når vi tar i betraktning hvordan BT normalt har formidlet informasjon om andre venstreregjeringer på det Latinamerikanske kontinentet.

Alle disse opplysninger er lett tilgjengelig fra bl.a. Wikileaks, argentinske aviser og offentliggjorte dokumenter. Fortjener ikke BTs lesere å få med seg disse viktige opplysninger? Vi burde forvente oss en mye mer balansert og undersøkende journalistikk standard fra Vestlandets fremste avis!

 
Dave Watson

Latin-Amerikagruppen i Bergen
 
Bergens Tidende lørdag 14. februar 2015